De eIDAS-verordening en het juridische kader voor elektronische handtekeningen in Nederland
Wat houdt de eIDAS-verordening nu precies in?
eIDAS staat voor 'Electronic Identification And Trust Services'. Het is een verordening betreffende elektronische identificatie- en vertrouwensdiensten voor elektronische transacties in de 28 lidstaten van de Europese Unie.
De eIDAS-verordening is een juridische innovatie die de ontwikkeling en het gebruik van digitale identiteiten en elektronische transacties in Europa beoogt te bevorderen.
Een van de gebieden waarop de eIDAS-verordening de grootste impact heeft, is het ondertekenen van documenten. eIDAS heeft tot doel het toenemende gebruik van elektronische handtekeningen in Europa te stimuleren. Het juridische kader voor deze technologie wordt daardoor duidelijker en gestandaardiseerd.
eIDAS en elektronische handtekeningen
eIDAS vervangt Richtlijn 1999/93/EG inzake elektronische handtekeningen. Deze verordening onderscheidt drie verschillende soorten handtekeningen: eenvoudige elektronische handtekeningen, geavanceerde elektronische handtekeningen (AES) en gekwalificeerde elektronische handtekeningen (QES).
Al deze varianten zijn juridisch bindend, maar voor verschillende toepassingen geschikt.
- De gewone handtekening is zeer eenvoudig te gebruiken en is bijzonder geschikt voor transacties met een laag juridisch risico, zoals eenvoudige verkoop- of inkoopovereenkomsten, interne documenten, regelingen omtrent zakenreizen, reiskostendeclaraties, verslaglegging van interne besluitvormingsprocessen enzovoorts.
- De geavanceerde handtekening is onderworpen aan specifieke normen, die het in geval van een geschil eenvoudiger maken om de identiteit van een ondertekenaar te verifiëren. Dit soort handtekening is dan ook zeer geschikt voor transacties die een gemiddeld juridisch risico met zich meebrengen. Voorbeelden hiervan zijn strategische samenwerkingscontracten, B2B-handelsovereenkomsten en andere overeenkomsten van gevoelige aard.
- De gekwalificeerde elektronische handtekening staat juridisch gezien gelijk aan een handgeschreven handtekening en is bij bepaalde toepassingen (zoals kredietverstrekking aan consumenten en uitzendwerk) ook wettelijk verplicht. Dit soort handtekening is geschikt voor gereguleerde omgevingen (zoals de financiële dienstverlening, farmaceutische industrie, arbeidsrecht). De identiteit van de ondertekenaar kan hiermee overtuigend worden bewezen.
DocuSign en eIDAS
De oplossingen van DocuSign voor elektronische handtekeningen maken het mogelijk om ondertekenaars via verschillende methodes te identificeren en te verifiëren. Deze methodes kunnen voor alle soorten handtekeningen worden gebruikt die binnen Europese wetgeving zijn gedefinieerd. Hiertoe ondersteunt DocuSign diverse middelen, zoals het gebruik van een e-mailadres, gebruikersnaam op sociale media, toegangscode, sms-bericht, telefoonnummer en persoonlijke verificatie. Zo wordt een ondertekenaar op unieke wijze gekoppeld aan zijn elektronische handtekening.
Veelgestelde vragen over de eIDAS-verordening
Als het procesrisico laag tot gemiddeld is en er gezien de aard van het contract geen specifieke regels gelden (zoals bij B2B-contracten), raden wij je aan gebruik te maken van de eenvoudige of geavanceerde handtekening.
Als het risico daarentegen hoog is of als er wegens de aard van het contract bepaalde regels gelden die een schriftelijke vorm als bewijs vereisen, is het gebruik van een gekwalificeerde handtekening noodzakelijk.
Blog