Vijf redenen waarom papierloos werken goed is voor het milieu

 

Vijf redenen waarom papierloos werken goed is voor het milieu

Duurzaamheid staat tegenwoordig hoog op de agenda's. Dat is eigenlijk al een tijdje zo, met steeds meer milieubewuste bedrijven over de hele wereld die op zoek zijn naar kostenbesparende manieren met een grote impact om milieuvriendelijker te worden. Papierloos werken is één van die manieren.

De papierindustrie is de op vier na grootste energieverbruiker ter wereld. Niet alleen omdat er bomen worden gekapt om papier te maken, maar ook omdat er fossiele brandstof en chemische stoffen nodig zijn om papier te produceren. Als bedrijven te veel papier gebruiken, heeft dat dus een enorme invloed op de CO2-footprint van een bedrijf. Er is naar schatting zo'n 957 liter brandstof nodig om één ton papier te kunnen produceren. En om één A4'tje te maken is er 10 liter water nodig.

Dankzij DocuSign kunnen mensen zelf bepalen waar, wanneer en op welk apparaat ze een document willen ondertekenen. Sinds de introductie van DocuSign zijn er al meer dan 2,28 miljard documenten elektronisch ondertekend in plaats van afgedrukt. Papierloos werken levert dus heel wat besparingen op:

  • Ruim 10 miljard vellen papier
  • 316.000 vaten olie
  • De jaarlijkse CO2-uitstoot van 27.210 auto's

Het moge duidelijk zijn: papierloos werken is een enorme winst voor het milieu. En wel om de volgende vijf redenen:

1. Minder houtkap

De afgelopen 40 jaar is het gebruik van papier wereldwijd met 400% toegenomen. Dit eist een enorme tol op het aantal bomen. Snelle ontbossing, vaak voor de productie van papier, is een enorm probleem voor het milieu. Bomen zijn van essentieel belang voor het leven op onze planeet, omdat ze CO2 opnemen uit de atmosfeer en zuurstof produceren. Door minder of geen papier te gebruiken, draag je bij aan het behoud van bomen.

2. Minder vervuiling

Wist je dat de papierindustrie een van de grootste vervuilers is? Bij het produceren van één ton papier wordt meer dan 1,5 ton CO2-equivalent uitgestoot. Door minder papier te gebruiken, zorgen we ervoor dat er minder vuildeeltjes in onze atmosfeer terechtkomen.

3. Minder transport

Wanneer een document wordt vervoerd, of dat nu binnen een stad is of over de hele wereld, wordt er brandstof verbruikt. En wanneer brandstof wordt verbrand, komen er broeikasgassen vrij. Als je een digitaal systeem gebruikt om met één klik een document veilig te verzenden en ondertekenen, bespaart dat een hoop brandstof.

4. Minder waterverspilling

Voor de productie van één vel papier is ongeveer 350 milliliter water nodig. Voor steeds meer mensen is toegang tot vers drinkwater een probleem, dus dat geeft stof tot nadenken. Door je kantoor papierloos te maken, help je de waterbronnen van onze planeet te behouden.

5. Minder verbruiksartikelen

Niet alleen het gebruik van papier is slecht voor het milieu. Er zijn ook namelijk ook andere producten voor nodig, zoals inkt. Voor de productie van inkt worden fossiele brandstoffen gebruikt. Bovendien bevat inkt vaak chemicaliën en andere stoffen die slecht zijn voor het milieu.

Wil je nog meer bewijs dat papierloos goed voor het milieu is? Reken het uit met onze Groenscore calculator.

Sharona Lobles
Auteur
Sharona Lobles
Marketing Manager
Gepubliceerd
Gerelateerde Topics