TeleDoctor24 digitaliseert het zorgsysteem met DocuSign

COVID-19 laat zijn sporen na op veel aspecten, waaronder onze toegang tot allerlei diensten. Persoonlijke interacties zijn niet altijd meer mogelijk, dus wordt technologie ingezet om alternatieven te bieden. Technologie biedt uitkomst voor dokters die nieuwe manieren zoeken om de zorgverlening te verbeteren. 

TeleDoctor24 is een van de eerste telegeneeskundebedrijven die wettelijk gezien digitale recepten mogen voorschrijven en ziekteverzuim mogen goedkeuren. Het bedrijf richt zich op wat écht belangrijk is: patiënten zo snel en goed mogelijk helpen. 

Aangezien het digitaliseren van medische afspraken een relatief nieuw concept is, is nog niet alles helemaal duidelijk. Hoe gaat een digitale doktersafspraak in zijn werk? Hoe zorgt TeleDoctor24 ervoor dat digitale recepten rechtsgeldig zijn? Zorgen ze voor een betere klantervaring?

Teledoctor24 heeft dit jaar deelgenomen aan MomentumLive Europe, bekijk het hier on-demand.

De digitalisering van gezondheidszorg 

In ons dagelijkse leven hebben we te maken met allerlei digitale ervaringen, maar digitale doktersafspraken zijn voor de meeste mensen nog onbekend gebied. TeleDoctor24 streeft ernaar de gezondheidszorg te moderniseren en heeft dan ook hooggespannen verwachtingen voor de toekomst. 

Voorheen mochten dokters geen evaluatie van een patiënt uitvoeren zonder de patiënt persoonlijk te hebben gezien.  De beperkingen ten aanzien van behandelingen op afstand worden echter versoepeld, zodat dokters patiënten nu ook online kunnen onderzoeken. Dit is goed nieuws voor dr. Jahanyar, CMO bij TeleDoctor24, die van mening is dat digitalisering kansen biedt om het leven gemakkelijker te maken. 

TeleDoctor24 en digitale consulten in de praktijk

Je hebt vast weleens ziektesymptomen gegoogeld om vervolgens resultaten te krijgen die eerder angstaanjagend waren dan zinvol. TeleDoctor24 heeft een gebruiksvriendelijke app ontwikkeld om videoconsulten te houden, diagnoses te stellen, elektronische recepten voor te schrijven en ziekteverzuim goed te keuren, waar de patiënt zich ook bevindt. 

Zo werkt het:

  • Download de TeleDoctor24-app uit de App Store.
  • Vul de gegevens in en upload documenten naar het elektronische patiëntendossier (epd), bijvoorbeeld de voorlopige resultaten.
  • Maak een afspraak met een specialist of houd een videoconsult met een medisch assistent voor een eerste evaluatie. Daarna word je doorverwezen naar een specialist. 
  • Het consult met de specialist vindt plaats.
  • Na het consult is alle belangrijke informatie, zoals digitale recepten, ziekteverzuim en verwijskaarten, veilig toegankelijk in je elektronische patiëntendossier.  

Hoe TeleDoctor24 DocuSign toepast 

Teledoctor24 is een van de eerste bedrijven die wettelijk gezien digitale recepten mogen voorschrijven en ziekteverzuim mogen goedkeuren. Dit is een bijzondere prestatie, omdat de sector al tijden worstelt met het vaststellen van een juridisch kader. TeleDoctor24 heeft dit mogelijk gemaakt dankzij DocuSign eSignature en DocuSign Identify.  

DocuSign Identify biedt een breed scala aan methoden om de identiteit van ondertekenaars te bevestigen. De app integreert het ondertekenproces met de externe identificatie met video van de ID-provider IDnow. Vervolgens wordt een gekwalificeerde elektronische handtekening uitgegeven die in heel Europa rechtsgeldig is en gelijkstaat aan een handgeschreven handtekening. 

DocuSign wordt niet alleen gebruikt voor digitale recepten, ziekmeldingen en verwijskaarten, maar ook voor het onboarden van dokters. Dankzij dit tijdbesparende en efficiënte proces kunnen dokters meteen aan de slag.  

"Het is alsof je deel uitmaakt van iets 'groots': je bent niet zomaar een klant." Dr. Jahanyar

De toekomst

De huidige maatregelen zullen verder worden versoepeld en het 'normale' leven zal terugkeren. Maar hoe meer mensen in aanraking komen met telegeneeskunde en ervaren hoe digitale consulten overvolle wachtkamers en lange wachttijden voorkomen, hoe populairder deze vorm van medische zorg zal worden. 

TeleDoctor24 heeft als missie om in 2020 nog meer mensen te inspireren door telegeneeskunde en het bedrijf uit te breiden tot buiten Duitsland naar andere Europese landen. 

Lees de volledige casestudy van Teledoctor24.

Kirsten Moorman
Auteur
Kirsten Moorman
Marketing Manager
Gepubliceerd