Omgaan met malware

Spam, malware en virussen kunnen je hele bedrijf flink op z'n kop zetten. Daarom vertrouwen onze klanten op onze oplossingen voor hun bedrijfskritieke werkzaamheden, want goede beveiliging staat bij ons hoog in het vaandel. Hoewel DocuSign over krachtige tools beschikt voor de ultieme beveiliging, drukken we onze klanten (en anderen uiteraard ook) op het hart om een steentje bij te dragen om het internet veilig te houden voor ons allemaal.

Wat is malware?

Malware is de overkoepelende term voor schadelijke programma's zoals virussen, wormen, trojans, spyware, ransomware, misleidende reclame, rootkits en andere ongewenste computersoftware. Dit soort programma's zijn speciaal gemaakt om: 1) te voorkomen dat jij of je medewerkers kunnen werken, 2) schade aan te brengen aan je computer, server of netwerk, of 3) informatie te stelen om toegang te krijgen tot zeer gevoelige persoonlijke of zakelijke accounts.

Waarom bestaat malware?

De twee voornaamste doelen van malware zijn plezier en winst. Sommige mensen willen gewoon een beetje chaos veroorzaken, door bijvoorbeeld het beeld van je computer op z'n kop te zetten. Maar al je informatie heeft waarde, dus bij DocuSign vinden we spam, malware of virussen alles behalve leuk.  De gevaarlijkste vormen van malware komen van mensen die je informatie willen misbruiken of verkopen. Denk bijvoorbeeld aan wachtwoorden voor financiële informatie, je identiteit of je bedrijfsinformatie, waaronder creditcardgegevens. Al je gegevens hebben waarde en zijn dus gevoelig. De makers van malware zijn op zoek naar manieren om snel en eenvoudig op illegale wijze geld te verdienen.

Wat zijn voorbeelden van malware?

Malware kan verborgen zijn in populaire websites of op pagina's waar veel mensen naar zoeken. Stel er gebeurt iets nieuwswaardigs en mensen gaan en masse op internet zoeken naar meer informatie. Er duiken dan meerdere zoekresultaten op die mogelijk malware bevatten. Dat is precies wat er gebeurde met pagina's over Kobe Bryant en het coronavirus.

Malware kan schuilgaan in trojans die ingesloten worden in sms-berichten, bijlagen en links in e-mails, mobiele apps, websites, neppe updates voor IoT-apparaten en nog veel meer.

Hoe kan ik malware voorkomen?

Om malware te voorkomen, heb je antivirus- of antimalwaresoftware nodig. Bovendien moet je je apparaten up-to-date houden. Daarnaast kun je regelmatig een scan uitvoeren die op een bepaald tijdstip of 's nachts je apparaat controleert, zodat dit niet ten koste gaat van je productiviteit. 

En zorg er bovendien voor dat je besturingssysteem en software altijd is bijgewerkt. De makers van de programma's op je apparaat zullen regelmatig patches en updates uitbrengen om lekken en kwetsbaarheden te verhelpen.

Gebruik uitsluitend beveiligde netwerken en neem de nodige maatregelen om je eigen netwerk te beschermen (zoals een sterk wachtwoord).

En let goed op als je een aanbieding of link in een e-mail ziet of als je iets moet downloaden. Houd de muis over een link om te controleren naar welke pagina die verwijst. Krijg je een interessante aanbieding? Ga dan zelf naar de website van het product, de app, software of deal voor meer informatie en controleer of de aanbieding echt is. Gebruik ten slotte sterke en unieke wachtwoorden voor je verschillende accounts en schakel overal waar mogelijk meervoudige verificatie in om je gegevens te beschermen tegen social engineering. 

Hoe kan ik malware detecteren en verwijderen?

Met de bovenstaande tips kun je ervoor zorgen dat je apparaten niet worden aangetast door malware. Maar misschien merk je op een dag dat je computer erg traag is geworden, je plots heel veel pop-upvensters krijgt, er nieuwe pictogrammen in je werkbalk zijn verschenen, je steeds wordt doorverwezen naar andere webpagina's, er onverklaarbare berichten worden getoond, je steeds meer crashes krijgt of andere vreemde zaken. Dat kan er allemaal op wijzen dat je apparaat besmet is met malware. 

Als een van de bovenstaande voorbeelden je bekend in de oren klinkt, voer dan een scan uit en controleer of je antivirus- of antimalwaresoftware nog werkt en je firewalls zijn ingeschakeld. Het is misschien noodzakelijk om de verbinding met het internet te verbreken en je apparaat in veilige modus opnieuw te starten waarbij geen onnodige software wordt geopend. Je kunt vervolgens de cache van je browsers leegmaken en opnieuw scannen. Als je dan nog steeds denkt dat er iets niet klopt, zul je wellicht je harde schijf moeten leegmaken of je besturingssysteem opnieuw moeten installeren.

Wat doet DocuSign tegen malware?

DocuSign neemt malware uitermate serieus. Als we malware tegenkomen, kaarten we het probleem direct aan bij antivirusbedrijven, die de schadelijke programma's vervolgens toevoegen aan hun scanlijsten. Hoe eerder dat gebeurt, hoe sneller we voorkomen dat het virus zich kan verspreiden en hoe beter we de schade kunnen beperken. En aangezien het maken van malware illegaal is, nemen we ook contact op met de autoriteiten om samen met hun cyberbeveiligingsteam te achterhalen wie de boosdoener is. En als we weten waar het probleem vandaan komt, nemen we contact op met de eigenaren van de server, zodat ze de server direct uit de lucht kunnen halen.

Wat moet ik doen met een e-mail die mogelijk een virus bevat?

  • Open NOOIT een bestand of bijlage.
  • VERWIJDER de e-mail direct.
  • Controleer of je antivirussoftware ingeschakeld en up-to-date is.

Neem voor meer informatie contact op met de maker van je antivirussoftware of met de IT-afdeling van je bedrijf.

Malware en virussen kunnen erg complex en gevaarlijk zijn, maar we hopen dat je met dit overzicht een beter beeld hebt van het probleem, zodat je malware eerder kunt identificeren en er sneller iets tegen kunt doen. Sterker nog, je kunt ons helpen het internet op te schonen door deze kwaadaardige programma's te melden zodra je er eentje tegenkomt. Hier zijn links om malware te melden bij McAfee en Microsoft.

 

Tom de Vries, Marketing Specialist
Auteur
Tom de Vries
Marketing Specialist
Gepubliceerd
Gerelateerde Topics