Nederlandse MKB’ers houden hun pijlen gericht op groei

DocuSign doet onderzoek onder 400+ Nederlandse MKB'ers

COVID-19 vormt een ongekende uitdaging voor bedrijven. Ondanks de onzekerheid die de pandemie en daaropvolgende lockdown bracht, toont DocuSign onderzoek dat ondernemers nog steeds groeiplannen hebben voor de komende twee jaar. Reacties van meer dan 400 Nederlandse MKB’ers laten zelfs zien dat uitbreiding naar het buitenland overwogen wordt! 

Digitalisering voor continuïteit

Dit optimisme heeft te maken met de digitalisering waarmee bedrijven momenteel bezig zijn. Waar bedrijven al steeds meer investeren in digitale transformatie, demonstreert ons onderzoek dat de pandemie deze ontwikkeling in een stroomversnelling heeft gezet. Werknemers werden gedwongen vanuit huis te werken waardoor eenvoudige, doeltreffende digitale oplossingen onmisbaar werden. Voor bijna een op de vijf ondervraagde MKB’ers is dit daarom reden geweest om de afgelopen maanden in technologie te investeren.

Investeren in digitale transformatie biedt verschillende voordelen tijdens een pandemie. Allereerst, om processen goed op afstand te laten lopen, probeert zo’n 33% van de bedrijven met digitaliseren hun werkprocessen te stroomlijnen. Dit kan door middel van platformen waarmee verschillende activiteiten worden samengevoegd. Denk bijvoorbeeld aan DocuSign’s Agreement Cloud. Hiermee zorg je niet alleen dat contracten veilig op afstand worden ondertekend, maar kun je deze ook gemakkelijk met behulp van je CRM (zoals Salesforce en Microsoft Dynamics) opstellen, aanpassen en na ondertekening de betaling in gang zetten. 

Daarnaast streeft een derde van de ondernemers naar een verbeterde klantervaring als gevolg van digitalisatie. De samenvoeging en vereenvoudiging van processen zorgt er namelijk niet alleen voor dat deze gemakkelijker verlopen voor werknemers. Het verschil is ook direct merkbaar voor klanten die direct inzicht hebben in hun aanvragen, sneller geholpen worden, en gemakkelijk kunnen communiceren met de leverancier.

Nederlands ondernemerschap

Het onderhandelen en tekenen van contracten kan uitdagend zijn. Voor veel bedrijven heeft de coronapandemie ervoor gezorgd dat deze digitalisatie sneller plaatsvindt. Dit zorgt er niet alleen voor dat werk door blijft gaan zoals normaal, maar het biedt ook kansen voor uitbreiding in de toekomst. Zo maakt digitalisering het mogelijk om gemakkelijk internationaal contracten af te sluiten. De positieve insteek en ondernemingsdrang is kenmerkend voor de Nederlandse MKB’ers en DocuSign kijkt ernaar uit deze ondernemers te helpen hun dromen te realiseren de komende jaren.

Bron: 

Het onderzoek vond plaats in mei 2020 en betrof 430 ondernemers in Nederland. De ondernemers hebben 2-250 werknemers in dienst. Het merendeel van hen (80%) heeft zijn of haar onderneming zelf opgezet.

Kirsten Moorman
Auteur
Kirsten Moorman
Marketing Manager
Gepubliceerd
Gerelateerde Topics