Mag ik (een foto van) je ID zien? Alles over digitale identiteitsverificatie

 

ID

Dankzij elektronische handtekeningen kunnen honderden miljoenen mensen in meer dan 180 landen contracten en andere overeenkomsten op vrijwel elk apparaat rechtsgeldig ondertekenen. Voor de meeste overeenkomsten hoef je maar op een link in een e-mail te klikken om het document te bekijken en ondertekenen. Toegang tot het e-mailadres is al voldoende bewijs van wie je bent.

Identiteitsverificatie

Maar als je ooit wel eens een bankrekening hebt geopend of een lening hebt aangevraagd, weet je maar al te goed dat zakelijke overeenkomsten – die vaak een hoge waarde vertegenwoordigen – ook een hoog risico met zich meebrengen. Dan is een grondigere identiteitsverificatie onmisbaar om fraude te voorkomen. Helaas moet je in dat geval vaak persoonlijk bij de bank langsgaan om je paspoort of rijbewijs te laten zien. Dat was twintig, tien of zelfs vijf jaar geleden al hinderlijk, maar bij de moderne afhandeling van overeenkomsten kan dat echt niet meer. Daarnaast is het vanwege de coronacrisis en het werken op afstand vaak niet eens meer wenselijk of zelfs mogelijk om op locatie een identiteit te verifiëren.

Tevens kun je door die ene handmatige stap tijdens de afhandeling van overeenkomsten – ook al is de rest geautomatiseerd – belangrijke klanten kwijtraken. Waarom zou je dat risico nemen? Omdat het niet anders kan? Nou, dat kan het dus wel. Het kan zelfs een stuk beter!

Integreer digitale identiteitsverificatie in je workflow met DocuSign ID-verificatie

DocuSign ID-verificatie is de digitale, mobielvriendelijke methode om de identiteit van ondertekenaars te verifiëren met hun door de overheid uitgegeven ID-bewijs met foto. ID-verificatie is onderdeel van de DocuSign Identify-productfamilie. Deze biedt verschillende verificatiemogelijkheden, waaronder telefonisch, via een toegangscode of sms-bericht of op basis van kennis. Het aanbod is nu ook uitgebreid met ID-verificatie, waarmee je de afhandeling van overeenkomsten gemakkelijker en veiliger kunt maken.

Voor gevoelige of waardevollere overeenkomsten is deze extra stap in het proces essentieel geworden. Er staat immers meer op het spel. In sommige regio's is een krachtiger identificatieproces verplicht voor overeenkomsten die elektronisch worden ondertekend, anders worden ze niet als rechtsgeldig beschouwd. Maar soms is persoonlijke, handmatige identiteitsverificatie niet praktisch of gewoonweg niet mogelijk. Het is niet alleen logisch, maar het opent ook deuren voor nieuwe zakelijke relaties als deze cruciale stap in het proces wordt gedigitaliseerd, vooral aangezien de volgende stap (de ondertekening) ook al digitaal is.

 

DocuSign ID-verificatie is net zo veilig als handmatige identiteitsverificatie, maar is ook nog eens veel praktischer.

ID-verificatie is een onderdeel van de DocuSign Agreement Cloud, het platform waarmee organisaties de manier waarop ze contracten en overeenkomsten afhandelen, compleet transformeren. DocuSign Agreement Cloud omvat een suite van innovatieve toepassingen, integratiemodules en platformtechnologieën om vrijwel elk system of agreement te optimaliseren.

Hieronder belichten we verschillende manieren waarop je met DocuSign ID-verificatie fraude voorkomt en naleving garandeert voor een betere klantervaring.

Snelle en praktische levering van digitale overeenkomsten die klanten gewend zijn

Uit onderzoek blijkt dat klanten de meeste waarde hechten aan snelheid en gebruiksgemak. Handmatige identiteitsverificatie is een traag en onhandig proces. Met DocuSign ID-verificatie kunnen ondertekenaars hun identiteit snel en gemakkelijk aantonen door een paspoort, rijbewijs of identiteitsbewijs te uploaden vanaf hun computer of er een foto van te maken met een mobiel apparaat. Het platform is altijd en overal beschikbaar, dus ondertekenaars kunnen zelf kijken wanneer ze tijd hebben, zelfs als zij op afstand werken.

Misschien heeft je organisatie al geïnvesteerd in andere identificatie- en verificatieoplossingen waar je klanten al bekend mee zijn, denk bijvoorbeeld aan een klantportaal. In dat geval kun je gebruikmaken van de open API's van het Identify-platform. Daarmee kun je deze tools naadloos integreren in je contractworkflow om je klanten nieuwe technologie in hetzelfde, bekende jasje te bieden.

Bovendien is DocuSign ID-verificatie uiteraard volledig geïntegreerd in DocuSign eSignature, 's werelds meestgebruikte tool voor elektronische handtekeningen. Door de identiteitsverificatie te automatiseren en te koppelen aan de rest van de contractworkflow, worden overeenkomsten sneller afgehandeld en garandeer je een betere klantervaring.

Hogere conversiepercentages en minder risico

Naarmate je digitale organisatie groeit, wordt de identiteitsverificatie van ondertekenaars nóg belangrijker – niet alleen voor jezelf, maar ook voor je klanten. Uit een mondiaal onderzoek over fraude blijkt dat een gebrek aan zichtbare veiligheid de belangrijkste reden was waarom klanten afzien van digitale transacties. Met ID-verificatie beperk je de bedrijfsrisico's, verbeter je het vertrouwen van klanten en zorg je ervoor dat je contracten rechtsgeldig zijn en voldoen aan regionale voorschriften. Dat gebeurt bovendien allemaal automatisch, zodat je ook nog eens veel minder fout maakt dan bij handmatige processen.

Achter de schermen is ID-verificatie druk in de weer om te garanderen dat enkel geldige identiteitsdocumenten worden herkend. De software analyseert de alfanumerieke gegevens en andere unieke informatie in het identiteitsbewijs om de geldigheid van het document te controleren. Vervolgens wordt gecontroleerd of de naam op de overeenkomst overeenkomt met de naam op het identiteitsbewijs, zodat alleen die persoon de overeenkomst kan bekijken.

 

Met ID-verificatie bescherm je niet alleen je organisatie, maar ook de identiteit van je klanten. En het resultaat spreekt voor zich.

Wereldwijd zakendoen

Met ID-verificatie kun je zakendoen in landen waar je geen kantoor hebt gevestigd en zorg je ervoor dat overeenkomsten juridisch afdwingbaar zijn en conform regionale identificatieprocessen worden afgehandeld. Voor bedrijven die zakendoen in de EU bieden we ook ondersteuning voor veelgebruikte eID-stelsels, zoals BankID in Zweden en Noorwegen, iDIN in Nederland en Finnish Trust Networks in Finland. We hebben een snelle uitbreiding voor ogen om over de hele wereld ondersteuning te bieden voor landspecifieke identificatievereisten. Neem contact op met ons als je op de hoogte wilt blijven.

DocuSign biedt ondersteuning voor digitale handtekeningen en voorziet klanten van alle soorten handtekeningen die worden gedefinieerd in de eIDAS-verordening. Zo helpen we organisaties in de EU, groot of klein, net zo snel en schaalbaar te zijn als hun concurrenten. Met de toevoeging van DocuSign Standards Based Signatures garandeert ID-verificatie de naleving van het eIDAS Advanced-niveau voor handtekeningen.

Bekijk nu onze on-demand webinar en kom meer te weten over identiteitsverificatie , de DocuSign Identity-productfamilie en DocuSign eSignature.

photo of Danielle
Auteur
Danielle Elbertse
Marketing Specialist
Gepubliceerd
Gerelateerde Topics