Hoe ziet de toekomst van online ID-verificatie eruit?

 

Online ID-Verificatie

Als bedrijf moet je soms de identiteit van een elektronische ondertekenaar verifiëren om een proces veiliger te maken of te voldoen aan bepaalde wettelijke of nalevingsvereisten. Online ID-verificatie moet met de technologische vooruitgang meegaan en online dreigingen voorblijven, aangezien deze steeds geavanceerder worden.

Waarom is online identificatie steeds nadrukkelijker in beeld?

Gebruikers kunnen hun identiteit op verschillende manieren online verifiëren. Daarbij wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van tools voor gezichtsherkenning, videobellen of het verstrekken van persoonlijke informatie.

Dit proces lijkt tegenwoordig steeds prominenter aanwezig. En met reden. Want het is noodzakelijk om het vertrouwen van bedrijven en hun klanten te winnen. Er zijn immers genoeg verhalen bekend van mensen die de anonimiteit van het internet misbruiken om zich online voor te doen als iemand anders.

Wat betreft het gebruik van elektronische handtekeningen zijn bedrijven zich steeds meer bewust van de noodzaak van identificatie. Daarom leggen ze strengere identiteitscontroles op. Vooral voor vertrouwelijke documenten of voor alles wat aan internationale wetgeving moet voldoen.

Hoewel deze nadruk misschien overdreven lijkt, is de kans wel groter dat klanten gebruik blijven maken van de diensten van een bedrijf als ze het gevoel hebben dat het gebruikte digitale ondertekeningsproces veilig is. Als je als bedrijf een meer 'opdringerige' vorm van online verificatie gaat toepassen, kan het verstandig zijn om aan klanten uit te leggen waarom dit noodzakelijk is. Doe dit voordat je ze vraagt om persoonlijke informatie te verschaffen.

Hoe ziet de toekomst van online ID-verificatie eruit?

Aangezien online identiteitsverificatie door de technologische vooruitgang wordt beïnvloed, is het verstandig om rekening te houden met toekomstige ontwikkelingen. Helaas hebben we geen kristallen bol om deze te voorspellen. Maar we weten wel dat er een aantal interessante ontwikkelingen gaande zijn die in de toekomst zullen worden toegepast bij identiteitsverificatie:

Realtime ID-verificatie

Met realtime ID-verificatie kan je bedrijf binnen enkele seconden informatie over een gebruiker opvragen en verwerken. Dit is vooral handig voor het bevestigen van iemands identiteit of bij financiële transacties, omdat het bedrijf dan altijd over actuele informatie beschikt.

"Door de identiteit van ondertekenaars te controleren, kunnen bedrijven fraude en witwassen helpen voorkomen. Bovendien zorgt het voor een betere ervaring voor ondertekenaars. Dat is van groot belang, want de hedendaagse consument verwacht nu eenmaal snelle en mobiel-vriendelijke online processen."

Biometrie – vingerafdruk-/gezichtsherkenning

Biometrische technologie lijkt een zekerheidje als we naar de toekomstige tools voor identiteitsverificatie kijken. Zeker nu iPhones van Apple al gebruikmaken van vingerafdruk- en gezichtsherkenning. Biometrische technologie heeft op het vlak van persoonlijke veiligheid en ID-verificatie haar waarde al bewezen. Daarom lijkt het voor de hand liggend dat biometrie ook in de nabije toekomst een veilige manier zal bieden om elektronische handtekeningen te verifiëren. Ook zal dit een manier bieden om te bevestigen dat degene die je bedrijfsdocumenten ondertekent ook daadwerkelijk degene is die hij of zij beweert te zijn.

Een identiteit verifiëren zonder ID

Er zijn verschillende manieren om de echtheid van een handtekening te controleren zonder te vertrouwen op een identiteitsbewijs. Als de ondertekenaar geen identiteitsbewijs heeft, kan een op kennis gebaseerde verificatie worden toegepast. De kans is groot dat in de toekomst een mobiele telefoon vaker wordt gebruikt als verificatiemiddel. Er wordt dan bijvoorbeeld een toegangscode of sms naar een mobiel nummer gestuurd. Of de telefoon dient zelf als identiteitsbewijs.

De DocuSign Agreement Cloud en de toekomst van online ID-verificatie

Ons doel is om je te helpen om toekomstige uitdagingen op het gebied van identiteitsverificatie een stap vóór te blijven. Dit doen we door processen te stroomlijnen, risico's te beperken en te zorgen dat aan alle wettelijke vereisten wordt voldaan.

Uit marktonderzoek van Experian blijkt dat een gebrek aan zichtbare veiligheid de belangrijkste reden is waarom klanten afzien van transacties. Klanten willen het gevoel hebben dat ze geen gevaar lopen en dat je bedrijf veilig is om zaken mee te doen. Daarom hebben we DocuSign Identify volledig geïntegreerd met DocuSign eSignature. Hierdoor kun je de identiteit van ondertekenaars veilig controleren via verschillende methoden. Voorbeelden hiervan zijn de digitale ID-verificatie van officiële overheidsdocumenten en elektronische ID's, sms, telefoon en toegangscode.

Het DocuSign Identify-platform is een plug-and-play-systeem dat is gebaseerd op een open API. Hierdoor zul je ook in de toekomst op een veilige manier de identiteit van ondertekenaars kunt controleren. Bovendien kun je hiermee elk soort identificatieproces in je DocuSign eSignature-workflows opnemen. Je kunt een eigen, op maat gemaakte oplossing integreren. Maar je kunt ook kiezen voor een ID-oplossing van een vertrouwde externe partij die al met DocuSign is geïntegreerd.

Samenvatting: Hoe ziet de toekomst van online identiteitsverificatie eruit?

In de toekomst zullen er meerdere geavanceerdere vormen van identiteitsverificatie worden ontwikkeld, onder andere op basis van biometrie, die bedrijven gemakkelijk kunnen integreren in hun bestaande systemen. Dit stroomlijnt het proces van e-handtekeningen en waarborgt de veiligheid van en naleving door bedrijven.

 

 

 

 

 

Kirsten Moorman
Auteur
Kirsten Moorman
Marketing Manager
Gepubliceerd