Gemotiveerd en productief blijven wanneer je thuiswerkt

 

productief

Bij veel bedrijven is thuiswerken al heel normaal. Deze bedrijven digitaliseren hun organisatie, zodat medewerkers zo efficiënt mogelijk kunnen werken en productief kunnen zijn.

Werk je vanuit huis en lukt het je nog niet om in je normale werkritme komen? Bekijk dan deze tips om je motivatie en productiviteit een boost te geven.

Vroeg opstaan

Als je thuiswerkt kan het verleidelijk zijn om de hele dag in bed te blijven. Maar als je op dezelfde tijd opstaat als normaal, ben je veel productiever.

Opstaan, douchen, goed ontbijten en je aankleden – houd dezelfde ochtendroutine aan als normaal. Gebruik de tijd die je anders kwijt zou zijn om naar kantoor te reizen om een frisse neus te halen. Het kan ook helpen om de kleren te dragen je normaal naar werk zou dragen. Sommige mensen zeggen dat dit ze helpt om zich te kunnen concentreren en voor te bereiden op de dag.

Je dag indelen

Door structuur aan te brengen in je dag, voorkom je dat je wordt afgeleid en kun je je focussen op één project. Zo zorg je dat je ook thuis effectief kunt werken. Stel deadlines en werk toe naar een doel, zodat je ondanks eventuele onderbrekingen productief blijft. Maak dus een schema en houd je daar ook aan.

Neem verder gedurende de dag voldoende rust om je brein bij de les te houden en je productiviteit te verhogen.

Een werkplek creëren

Zoek een plek waar je niet wordt afgeleid en je alle benodigdheden binnen handbereik hebt. Je hebt geen grote ruimte nodig, maar het is wel belangrijk dat het er opgeruimd is. Met een eenvoudig bureau en een comfortabele stoel blijf je georganiseerd en gericht op je taak.

Hoewel het heel knus kan zijn om op de bank te werken, kun je beter je aandacht erbij houden en productief zijn wanneer je aan een bureau zit. Het is belangrijk om werk en privé gescheiden te houden, maar dat kan lastig zijn als je vanuit huis werkt. Door een specifieke werkruimte in te richten, kun je gemakkelijker afstand nemen van je werk (en omgekeerd).

Actief blijven

Lichaamsbeweging en productief zijn gaan hand in hand. Maar thuiswerken is vooral op een stoel zitten en weinig bewegen. Zonder dat je het doorhebt zet je maar een fractie van de aanbevolen 10.000 stappen per dag. Dit kan slecht zijn voor je gezondheid en een enorme impact hebben op je motivatie en discipline.

Lichaamsbeweging biedt dus grote voordelen. En dankzij alle moderne mogelijkheden is het nog nooit zo gemakkelijk geweest om je favoriete vorm van lichaamsbeweging uit te oefenen, of dat nu yoga of karate is.

In contact blijven met collega's

Als je thuiswerkt, kan het soms lijken alsof je er alleen voor staat. In fysieke zin is dit misschien ook wel zo, maar vergeet niet dat je collega's hebt die ook vanuit huis of nog op kantoor werken. Slack is een realtime chattool waarmee je in contact blijft met collega's en kunt samenwerken met mensen uit verschillende teams, afdelingen, vestigingen en landen.

Productiviteitssoftware gebruiken

Gebruik de beste technologie om je werkdag eenvoudiger te maken.

  • Zoom-videotool

Zoom is een video- en conferentieprogramma dat je heel gemakkelijk kunt gebruiken op je laptop, mobiele telefoon of desktop. Je kunt schermen delen om samen een presentatie te geven en het is zelfs mogelijk een conferentie voor maximaal 10.000 mensen te houden op het platform.

Cloudplatformen geven je toegang tot een digitale archiefkast waar je al je werkbestanden veilig kunt opslaan, beheren en delen. Dit is ideaal als je thuiswerkt, omdat je bestanden kunt openen en delen vanaf je laptop of mobiele telefoon waar en wanneer je maar wilt.

  • DocuSign eSignature

Hoe kun je je bedrijf draaiende houden als er geen documenten ondertekend kunnen worden? DocuSign eSignature is een toonaangevende oplossing voor elektronische handtekeningen waarmee je overeenkomsten kunt laten ondertekenen ongeacht waar de ontvangers zich bevinden. DocuSign eSignature is juridisch bindend, eenvoudig te gebruiken en voorkomt dat je contracten moet afdrukken en verzenden ter ondertekening.

Onze laatste tip: pak jezelf niet te hard aan.  Het kan lastig zijn om vanuit huis te werken en het kan tijd kosten om eraan te wennen. Door deze tips op te volgen, blijf je productief en kun je je werk goed uitvoeren.

Lees ook onze andere blogs voor meer thuiswerktips.

 

photo of Danielle
Auteur
Danielle Elbertse
Marketing Specialist
Gepubliceerd