Efficiënt contractmanagement voor professionals

Elke organisatie heeft te maken met contracten. Om tijd te besparen en de administratieve last te verlagen, is goed contractbeheer noodzakelijk. In dit artikel laten we het belang van contractmanagement zien, op basis van veelgestelde vragen. 

Wat is contractmanagement?

Contractmanagement is het beheer van alle contracten binnen een organisatie. Denk aan overeenkomsten met klanten, leveranciers en natuurlijk werknemers. Hiervoor wordt ook vaak de term Contract Lifecycle Management (CLM) gebruikt. Die levenscyclus bestaat uit het opstellen, ondertekenen en bewaren van je contracten.

Wat zijn de uitdagingen voor contractmanagement?

Die zul je waarschijnlijk wel aan den lijve ondervonden hebben. Heb jij namelijk ook zo’n last van handmatige fouten tijdens het contractproces? Dan ben je niet alleen: maar liefst 90% van de organisaties kent dat struikelblok, blijkt uit onderzoek over digitaal ondertekenen, uitgevoerd door DocuSign. Handmatig werk leidt nu eenmaal tot onder meer vertragingen en overtypfouten. Ook de schaal is een uitdaging. Grote bedrijven met veel klanten, leveranciers en werknemers, hebben natuurlijk ook met veel meer contracten te maken. Waar sla je die allemaal op? Doe je dat fysiek en/of digitaal? Dertig procent van de organisaties blijkt moeite te hebben met het terugvinden en analyseren van informatie uit contracten. Hoe vind je eigenlijk je speld in die juridische hooiberg?

Kan ik mijn contractmanagement niet gewoon digitaliseren?

Dat kan zeker. Veel organisaties zijn dan ook druk bezig om hun Contract Lifecycle Management te digitaliseren. Er is software voor contractmanagement. Die helpt je niet alleen met het opstellen en het goed bewaren van contracten, maar ook met het analyseren daarvan. Een volgende stap is automatisering: bijvoorbeeld door verschillende databronnen te combineren om automatisch contracten op te stellen, zoals NDA’s.

Wat zijn de voordelen van software voor contractmanagement?

Een van de grootste voordelen van zulke software is de aanzienlijke tijdwinst. Die uit zich op verschillende manieren: van een snellere inkoop tot het gemakkelijk terug kunnen vinden van de gevraagde informatie. Maar zoals dat meestal gaat met tijdswinst: die gaat ook gepaard met een flinke kostenbesparing als het gaat om contractmanagement. 34 procent van de organisaties heeft te maken met te hoge kosten door problemen met het handmatig afhandelen van contracten, blijkt uit het onderzoek van DocuSign. De tijdwinst kan bovendien gebruikt worden om de winst te vergroten. 24 procent van de bedrijven merkt dat door vertragingen en problemen zelfs inkomsten misgelopen worden. Door je contractbeheer te automatiseren, kun je gelukkig sneller deals sluiten. Daardoor verlaag je de kans dat je een goede deal misloopt.

Hoe helpt DocuSign met mij met mijn contractbeheer?

DocuSign biedt software voor zulke vraagstukken. Daarmee kun je onder meer automatisch documenten genereren, het onderhandelingsproces stroomlijnen en contracten doorzoeken. DocuSign levert niet alleen software voor contractmanagement, maar zorgt ook voor de implementatie en voor goede begeleiding. Samen zorgen we voor een zachte landing. Heb je begeleiding nodig? Dan kun je terecht bij de DocuSign University, voor zelfstudie en trainingen op het gebied van contractbeheer. Bovendien bieden we software voor het ondertekenen van pdf-documenten. Door gedigitaliseerd contractmanagement te combineren met elektronische handtekeningen, heb je optimaal overzicht op de contracten binnen je organisatie.

Gepubliceerd