Een ID-bewijs eenvoudig op afstand verifiëren

 

Naarmate gevoelige transacties steeds vaker online plaatsvinden, wordt het belangrijker – en uitdagender – om op afstand iemands identiteit te verifiëren. Door de identiteit van ondertekenaars vast te stellen, word je beschermd tegen fraude en voldoe je aan regelgeving. In sommige regio's is een digitale overeenkomst niet juridisch afdwingbaar als er geen krachtig identificatieproces aan is gekoppeld.

ID-verificatie is vaker nodig in gereguleerde branches zoals de bankensector. Daar moet namelijk worden voldaan aan reguleringen zoals 'ken je klant' (Know Your Customer – KYC). Er zijn verschillende redenen om een identiteitsbewijs te verifiëren. Voor de onboarding van klanten en medewerkers bijvoorbeeld zijn bedrijven verplicht om ID's te verzamelen, te controleren en op te slaan.

Welke problemen gaan gepaard met handmatige ID-verificatie en -controle?

Ken je klant is een belangrijk onderdeel van het bepalen van klantrisico's. Het is bovendien een juridische verplichting om te voldoen aan antiwitwasregelgeving. Met handmatige ID-controles wordt het moeilijk om te voldoen aan dergelijke wetgeving en loopt je organisatie mogelijk meer risico. Het handmatig controleren van een identiteitsbewijs heeft veel voeten in de aarde. Zo moet je het fysieke bewijs verifiëren, kredietchecks uitvoeren en toetsen aan overheidslijsten.

In Europa is € 1,49 miljard aan boetes uitgedeeld aan financiële organisaties vanwege niet-naleving. Het grootste gedeelte hiervan is door de Britse Financial Services Authority opgelegd. Een handmatig proces kan ook tot een negatieve ervaring leiden voor klanten. Voor klanten is het een heel gedoe om papieren documenten naar een filiaal te brengen en te wachten tot hun gegevens zijn verwerkt. Ze zijn steeds meer gewend aan het on-demand gemak dat techbedrijven zoals Amazon bieden. Het kan belangrijke processen, zoals het openen van een nieuwe bankrekening of het afsluiten van een nieuwe verzekering, vertragen.

In een onderzoek van DocuSign zei 89% van de zakelijke bankklanten geen goede KYC-verificatie-ervaring te hebben gehad; voor 19% was dat zelfs reden genoeg om over te stappen op een andere financiële instelling.

Hoe kunnen bedrijven eenvoudig een ID-bewijs op afstand verifiëren?

Om contracten af te sluiten, aan regelgeving te voldoen en hun diensten aan klanten te bieden, is het voor veel organisaties essentieel om snel en nauwkeurig online iemands identiteit te kunnen verifiëren. Geautomatiseerde ID-verificatie is essentieel om je bedrijf te laten groeien. Hiermee zorg je voor betere ervaringen en voldoe je bovendien aan de nalevingsvereisten.

Handmatige processen kunnen tot negatieve ervaringen en grotere risico's leiden. Door de processen te digitaliseren, voorkom je deze problemen en kun je de efficiëntie flink verbeteren.

Maar hoe kun je als bedrijf iemands identiteit op afstand verifiëren? Gelukkig is er een oplossing voorhanden: een volledig digitaal ID-verificatieplatform voor automatische verificatie van elektronische ID's en ID's met foto.

Een nieuwe manier van digitale ID-verificatie

Het digitaliseren van de identiteitsverificatie resulteert in minder risico en meer vertrouwen, en zorgt ervoor dat overeenkomsten rechtsgeldig zijn en voldoen aan nalevingsvereisten. Ondertekenaars kunnen in een handomdraai hun identiteit verifiëren met een paspoort, rijbewijs of ID-bewijs. De gebruiker hoeft alleen maar zijn of haar identiteitsbewijs te uploaden vanaf hun computer of er een foto van te maken met een mobiel apparaat. Met ID-verificatie op afstand zorg je er bovendien voor dat overeenkomsten juridisch afdwingbaar zijn en conform regionale identificatieprocessen worden afgehandeld.

DocuSign ID Verification

Met DocuSign ID Verification kunnen door de overheid afgegeven identiteitsbewijzen en Europese eID's automatisch worden geverifieerd vanaf vrijwel elk apparaat. Het DocuSign Identify-platform is een plug-and-playplatform waarmee je de afhandeling van belangrijke overeenkomsten kunt koppelen aan de gewenste identificatiemethode. Het helpt bedrijven over de hele wereld om risico's bij belangrijke overeenkomsten te beperken.

Je kunt het op verschillende manieren gebruiken. Het werkt namelijk naadloos met DocuSign eSignature en voldoet aan het eIDAS Advanced-niveau voor handtekeningen.  Daarnaast kun je het DocuSign Identify-platform integreren met je bestaande verificatiemethode of een partnerecosysteem gebruiken. ID Verification is het eerste DocuSign-product dat is ontwikkeld op basis van het Identify-platform.

Om contracten af te sluiten, aan regelgeving te voldoen en hun diensten aan klanten te bieden, is het voor veel organisaties essentieel om snel en nauwkeurig iemands identiteit te kunnen verifiëren.

Lees de infographic hieronder voor meer informatie over ID-verificatie en de voordelen van een eenvoudigere oplossing.

Ben jij klaar voor een nieuwe manier van digitale ID-verificatie? Download het e-book De identiteitscrisis van klanten oplossen.

verifiëren

 

 

photo of Danielle
Auteur
Danielle Elbertse
Marketing Specialist
Gepubliceerd