De gevolgen van Brexit voor elektronische handtekeningen

Rechtsgeldigheid van e-handtekeningen post-Brexit

Groot-Brittanië is officieel uit de Europese Unie (EU) gestapt en sindsdien hebben meer dan 600 nieuwe Britse voorschriften hun intrede gedaan. Daarom is het belangrijk om na te denken welke gevolgen die nieuwe wet- en regelgeving voor jouw bedrijf in Nederland of België kan hebben. De EU is nog steeds de grootste handelspartner van het Verenigd Koninkrijk, waar 41% van de export naar het Europese vasteland getransporteerd wordt en 53% van de Britse import uit lidstaten van de EU komt. Daar dragen Nederlandse producten zoals bloemen en groenten natuurlijk ook aan bij. In deze blog gaan we kort en krachtig in op de vraag of elektronische handtekeningen bij overeenkomsten die tussen Europese en Britse bedrijven zijn gesloten nog altijd rechtsgeldig zijn.

Op 18 mei om 12.00 uur organiseert DocuSign een webinar waarin we samen met Bardo Schutz van Customs Support Group en Goran Danilović van Bird&Bird ingaan op de impact van Brexit op import- en exportdocumenten en hun rechtsgeldigheid. Meld je hier gratis aan om deze webinar bij te wonen, of om de on-demand opname na de webinar in je mailbox te ontvangen.

Wat zijn de gevolgen van Brexit voor elektronische handtekeningen

Over het algemeen zal Brexit geen effect hebben op de gunstig gestemde Engelse wetgeving voor elektronische handtekeningen. Het VK heeft de European Union (Withdrawal) Act 2018 aangenomen om rechtszekerheid en continuïteit van EU-wetgeving te bieden onder Britse wetten. Hieronder valt ook eIDAS, dat elektronische transacties in de Europese interne markt en elektronische handtekeningen regelt. 

De status van elektronische handtekeningen is beschermd en zal daarom onder de Withdrawel Act dezelfde blijven als onder eIDAS. Aangezien de verordening tot doel heeft partijen gemakkelijker, veiliger en sneller manieren te bieden om transacties op digitale platforms uit te voeren, wordt verwacht dat de eIDAS-verordening zal worden overgenomen in de wetgeving van het Verenigd Koninkrijk. 

De Britse regering heeft ook gezegd dat gekwalificeerde handtekeningen die door een EU-dienstverlener op het gebied van vertrouwensdiensten worden ondersteund, erkend zullen blijven door de Britse wetgeving. 

Zijn natte handtekeningen verstandige alternatieven voor elektronische handtekeningen gezien de rechtsonzekerheid van de Britse wetgeving na de Brexit? 

Met de invoering van de Electronic Signatures Regulations erkent het Verenigd Koninkrijk sinds 2002 elektronische handtekeningen wettelijk. Bezoek DocuSign's eSignature Legality Guide voor meer informatie over de wetgeving voor elektronische handtekeningen in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. Elektronische handtekeningen, in combinatie met een audittrail, fraudebestendige verzegeling, sterke beveiliging en authenticatie, zijn even afdwingbaar als natte handtekeningen, zo niet meer, vanwege het robuuste, voor de rechtbank toelaatbare bewijs dat zij bevatten. Daarnaast is het gebruik van elektronische handtekeningen ook veel sneller en eenvoudiger, doordat je je contracten niet meer hoeft te printen, om ze vervolgens per post naar je handelspartner in het VK te sturen.

Het maakt dus niet uit of het Verenigd Koninkrijk lid van de EU is of niet - in de Electronic Communications Act van 2000, de Electronic Identification and Trust Services for Electronic Transactions Regulations uit 2016 en de bestaande jurisprudentie in Engeland en Wales is de rechtsgeldigheid van elektronische handtekeningen vastgelegd - ook voor overeenkomsten die de Noordzee overschrijden. Dit rechtskader is onafhankelijk van de EU-verordening eIDAS tot stand gekomen, waardoor Brexit geen gevaar veroorzaakt voor overeenkomsten tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk die met een elektronische handtekeningen zijn onderschreven.

Tom de Vries, Marketing Specialist
Auteur
Tom de Vries
Marketing Specialist
Gepubliceerd
Gerelateerde Topics